Afdrukken

Adviseur-generaal Belgisch staatsblad - Directeur (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DSA707

Niveau: A

Klasse : A4

Functiefamilie : Tactisch leidinggevenden

Beroepscategorie : 06. Algemeen Beheer (SA)




Doel van de functie

Het uitvoeren van de officiële publicatieverplichtingen (Belgisch Staatsblad (BS), akten van rechtspersonen en jaarrekeningen, bulletin der aanbestedingen) via diverse kanalen en diverse dragers en dit voor verschillende overheden (het federaal niveau overstijgend) en via verschillende werkwijzen en het uitvoeren van niet-officiële opdrachten

teneinde

de producten af te leveren die zowel door de wetgevende als de uitvoerende macht opgelegd zijn, een betere toegang te verlenen via afgeleide producten tot de officiële publicaties, alsook de drukkerijinfrastructuur en de distributiemogelijkheden ter beschikking te stellen voor traditionele drukopdrachten voor de FOD Justitie.

 

Optreden als verantwoordelijke uitgever

teneinde

de verantwoordelijkheid op te nemen voor de door de organisatie als 'officiële publicaties' aangemaakte producten, alsook in te staan voor het authentificeren van de referentie-exemplaren die gearchiveerd worden.

 

Resultaatgebieden
Als
leidinggevende
    plannen, organiseren en opvolgen van de werking van de organisatie van het Belgisch Staatsblad

teneinde

    het overheidsbedrijf Belgisch Staatsblad zodanig te organiseren dat een optimaal resultaat behaald kan worden gebruikmakend van de ter beschikking gestelde middelen

 

Voorbeelden van taken
  • het doornemen en verspreiden van instructies
  • het plannen van vergaderingen en activiteiten
  • organiseren
  • overleggen met hiërarchie
  • het goedkeuren en indienen in de hoedanigheid van werkgever van alle documenten die voorzien zijn in de wetgeving (bv. jaarverslag veiligheid, met o.a. de analyse van de werkongevallen in te dienen bij de FOD Werkgelegenheid)

 

Als
verantwoordelijke uitgever
    certificeren en authentificeren van de officiële publicaties die uitgegeven worden door de organisatie

teneinde

    te beantwoorden aan de wettelijke bepalingen (zowel in de wet tot regeling van de publicatieprocedure m.b.t. het Belgisch Staatsblad, als de wet op het wettelijk depot, als de reglementeringen betreffende de pers en de verantwoordelijke uitgevers)

 

Voorbeelden van taken
  • het certificeren en handtekenen van de referentie-exemplaren
  • het handtekenen van de depotverklaringen
  • het opvolgen van juridische betwistingen waarbij de organisatie en/of de functie betrokken partij zijn/is (bv. laattijdige of foutieve publicatie)

 

Als
coördinator
    op elkaar afstemmen van de verschillende afdelingen, teams en werkwijzen

teneinde

    met de beschikbare middelen een optimaal resultaat te bereiken waarbij de middelen snel en adequaat verschoven moeten kunnen worden via continue opvolging en continu overleg

 

Voorbeelden van taken
  • het voorzitten van de dagelijkse stafvergaderingen met het directiekader
  • dagelijkse vergadering met de interne dienst voor preventie en bescherming
  • coördinatievergaderingen met de diverse dienstchefs uit de productieomgeving
  • het structureren van de input en de output (bv. parlementaire vragen) en het op elkaar afstemmen van de door de verschillende afdelingen aangebrachte gegevens

 

Als
controleur
    houden van toezicht op de productie, het arbeidsreglement en op de financiële transacties voor zowel inkomsten als uitgaven (vooral als getuige)

teneinde

    de werking te optimaliseren, de bestaande reglementeringen te respecteren en de financiën correct te beheren

 

Voorbeelden van taken
  • het controleren van de stocks als getuige (papier, economaat, keuken, &)
  • het controleren van de rekeningen en de kasstroom als getuige (keuken, inkomsten en uitgaven, thesaurie, verkoopkantoor, &)
  • het controleren d.m.v. steekproeven van aanwezigheidslijsten en verantwoordingen voor afwezigheden (bv. bij ziekte), het opvolgen van de eigen medewerkers en het goedkeuren van sommige afwezigheden bij alle personeelsleden (bv. medische verzorging binnen de diensturen of afwezigheden bij staking)
  • het opvolgen van productiestatistieken - bv. steekproefsgewijs nazicht van de productiestatistieken

 

Als
onderhandelaar
    ondersteunen van het plaatselijk basisoverlegcomité (BOC) als logistiek beheerder en plaatsvervangend voorzitter en als vertegenwoordiger van de overheid (d.w.z. als werkgever) mee onderhandelen bij specifieke situaties die verbonden zijn aan de organisatie (speciale barema's en premies, afwijkende werkomstandigheden, enz.)

teneinde

    overleg te plegen en onderhandelingen te kunnen voeren met de vertegenwoordigers van de werknemers op het vlak van veiligheid, het arbeidsreglement, organisatie, verloning en werkomstandigheden

 

Voorbeelden van taken
  • het voorbereiden van de agenda van het basisoverlegcomité
  • het bijstaan van de voorzitter bij de behandeling van de punten
  • het voorbereiden van de standpunten van de overheid m.b.t. specifieke materies inzake het Staatsblad
  • het nazien van voorbereidende teksten en verslagen
  • ad-hocdeelname aan ander overleg tussen vakbonden en de FOD Justitie, Budget en Beheerscontrole of P&O (Personeel en Organisatie)

 

Als
vertegenwoordiger
    het extern vertegenwoordigen van het Belgisch Staatsblad zowel in formele onderhandelingen als in informele aspecten inzake public relations

teneinde

    de identiteit te versterken door de aanwezigheid en de zichtbaarheid van de organisatie te verzekeren en gegevens te verzamelen voor het bepalen van de strategische doelstellingen

 

Voorbeelden van taken
  • fungeren aks vertegenwoordiger in werk- en stuurgroepen, zowel op Belgisch als op internationaal niveau (bv. Groep juridische informatica van de EU, Forum van Europese publicatiebladen, enz.)
  • het doornemen van verslagen en agenda's
  • het voorbereiden van standpunten en overleg met andere betrokken partijen
  • aanwezig zijn op activiteiten (vergaderingen, congressen, enz.) zowel in het binnen- als in het buitenland

 

Als
coach
    sturen van de teams, in het bijzonder de leden van de stafdiensten en de dienstchefs,

teneinde

    voor de medewerkers de juiste voorwaarden en context te realiseren om ze binnen hun mogelijkheden optimaal te laten functioneren

 

Voorbeelden van taken
  • het opvolgen van de noden van medewerkers (bv. opleidingsbehoeften)
  • het voeren van functioneringsgesprekken
  • het analyseren van de opdrachten en het geven van feedback

 

Als
beheerder
    als goede huisvader beheren van het ter beschikking gestelde gebouw

teneinde

    zorg te dragen voor het gebouw (onderhoud en beveiliging), dat gelegen is in de neutrale zone midden in het politieke centrum van het land (onmiddellijke omgeving van het parlement)

 

Voorbeelden van taken
  • overleggen met de Regie der Gebouwen
  • het opvolgen van de huisbewaarder
  • het opvolgen van werken en verbouwingen
  • 7/7 en 24/24 beschikbaar zijn in geval van alarm

 

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

de directeur-generaal en de voorzitter van het directiecomité

De functie leidt de 'staatsdrukkerij', zijnde een KMO van de overheid met ongeveer 200 personeelsleden en een omzet van +/- 47.000.000 euro, werkend in een tweeploegenstelsel met continuïteit en met een veelvoud aan opdrachtgevers. De functie is binnen deze organisatie de hoogste in de hiërarchie en heeft dus voor de dagelijkse werking de eindverantwoordelijkheid, zowel naar de eigen hiërarchie toe als naar de opdrachtgevers en klanten. De leiding vanuit de hiërarchie beperkt zich tot principiële dossiers die een goedkeuring van een hoger niveau (directeur-generaal, voorzitter of minister) vereisen.

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 51-200 medewerkers van Niveau A /SW Niveau B Niveau C Niveau D

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.