Afdrukken

Adviseur-generaal dienst(en) FAVV - Directeur (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DWO151

Niveau: A

Klasse : A4

Functiefamilie : Strategisch leidinggevenden

Beroepscategorie : 14. Wetenschappen, Toegepaste wetenschappen, Studie en Onderzoek (WO)




Doel van de functie

Leiden, beheren, coördineren en ontwikkelen van een directie van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedzelketen) (Controlebeleid, Hoofdbestuur Controle, Laboratoria, enz.) op het vlak van de visie, de strategie en de structuren

teneinde

een kwaliteitsvolle dienstverlening te verzekeren zodat de risico's voor de voedselketen tot een minimum worden beperkt.

 

De activiteiten van de directie coördineren

teneinde

de hogere overheid de nodige beslissingen en maatregelen te laten nemen die nodig zijn om de bescherming van de voedselketen te bevorderen en te verbeteren.

 

Het leiden van zijn directie

teneinde

de conformiteit van de producten met de wetgeving te garanderen voor de consument.

 

Resultaatgebieden
Als
leidinggevende
    meehelpen bij het uitstippelen en beheren van het beleid en coördineren van de activiteiten van de directie in samenwerking met de directeur-generaal

teneinde

    een kwaliteitsvolle dienstverlening mogelijk te maken

 

Voorbeelden van taken
  • plannen en verdelen van het werk
  • rapporteren aan de directeur-generaal in verband met de lopende zaken en het beleid
  • opmaken van jaarverslagen in verband met de werking van de directie
  • bepalen van de strategie en de visie op korte, middellange en lange termijn, uitbouwen van de strategie en creëren van een kader en een infrastructuur
  • omzetten van de strategie in operationele doelstellingen en evalueren van de resultaten in verhouding tot de doelstellingen

 

Als
deskundige/specialist
    in een van de referentiegebieden (dierengezondheid en veiligheid van dierlijke producten, plantenbescherming en veiligheid van plantaardige producten, transformatie, distributie & detail van eetwaren, erkenningen van operatoren, import & export, enz., en daar waar het FAVV analyses uitvoert) een eenvormig controlebeleid (of voor analyses) ontwikkelen en ten uitvoer leggen

teneinde

    de risico's voor de voedselveiligheid te beperken

 

Voorbeelden van taken
  • bepalen, uitgaande van de structuur van de productiekolom, van de risicozones en ontwikkelen van kwantitatieve en kwalitatieve controle- en analysemethodes, alsook eenvormige controleprocedures
  • vastleggen, binnen het actieterrein van zijn/haar directie, de productienormen en de performantiecriteria voor methodes die nodig zijn om de (normatieve) doelstellingen zoals die door het FAVV zijn vastgelegd, te verwezenlijken
  • meewerken aan de ontwikkeling en tenuitvoerlegging van identificatie- en traceerbaarheidssystemen in de sectoren, waarvoor hij/zij bevoegd is (dierengezondheid en veiligheid van dierlijke producten, plantenbescherming en veiligheid van plantaardige producten, transformatie, distributie & detail van eetwaren, erkenningen van operatoren, import & export, enz.), of binnen de laboratoria (LIMS)
  • instaan voor de informatieverstrekking aan en de communicatie met de bij het referentiegebied ad hoc betrokken sectoren (dierengezondheid en veiligheid van dierlijke producten, plantenbescherming en veiligheid van plantaardige producten, transformatie, distributie & detail van eetwaren, erkenningen van operatoren, import & export, enz.) met betrekking tot de verplichtingen en de procedures inzake controle en autocontrole
  • uitzetten, binnen de directie, van de krijtlijnen om bij te dragen tot de praktische uitwerking van de analysemethodes, controlemethodes en -systemen binnen zijn/haar verantwoordelijkheidsgebied

 

Als
vertegenwoordiger
    instaan voor de vertegenwoordiging van de directie

teneinde

    de wetgeving inzake de veiligheid van de voedselketen te ontwikkelen

 

Voorbeelden van taken
  • deelnemen aan vergaderingen bij de Europese Commissie en stemmen namens België, deelnemen aan internationale vergaderingen (Codex Alimentarius) en rapporteren
  • deelnemen aan nationale vergaderingen inzake de veiligheid van de voedselketen
  • fungeren als voorzitter van de werkgroep
  • overleggen met collega's om het Belgisch standpunt te onderbouwen en te komen tot een gemeenschappelijk standpunt
  • houden van voordrachten op conferenties en seminaries (internationaal)

 

Als
coach
    motiveren, begeleiden, sturen en evalueren van de medewerkers

teneinde

    de expertise van de medewerkers te ontwikkelen

 

Voorbeelden van taken
  • opvolgen en beoordelen van het werk van de medewerkers
  • evalueren van de medewerkers
  • helpen van de medewerkers in geval van problemen
  • uitwerken van de ontwikkelcirkels in overleg met de medewerker en P&O (Personeel & Organisatie)
  • overdragen van expertise

 

Als
kwaliteitsbewaker
    instaan voor de kwaliteit van de verrichte taken

teneinde

    een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen bieden

 

Voorbeelden van taken
  • evalueren en verbeteren van de werkprocedures
  • evalueren en verbeteren van de communicatie
  • valideren van de uitgaande stukken: briefwisseling, erkenningsakten, machtigingen, enz.
  • concipiëren van auditstrategieën om de kwaliteit in laboratoria na te gaan

 

Als
informatieambtenaar
    verstrekken van informatie

teneinde

    de organisaties en belanghebbenden te informeren over het te volgen beleid

 

Voorbeelden van taken
  • informeren van de industrie over technische zaken en beleidszaken
  • informeren van het FOD Volksgezondheid zodat afstemming kan plaatsvinden
  • auditstrategieën ontwikkelen teneinde de kwaliteit in de laboratoria op te volgen

 

 

Netwerkelementen - VAN wie krijgt de functie informatie?

Van wie

Welke informatie

Onder welke vorm

Met welke frequentie

directeur-generaal

beleidsinformatie

vergadering, stuurgroep ...

ad hoc

medewerkers

Rapporten

persoonlijk contact

maandelijks

Europese instellingen

mondelinge adviezen

als dossier

wekelijks

Kabinet

beslissingen

par lettre, e-mail ...

DG's

 

Netwerkelementen - AAN wie geeft de functie informatie?

Aan wie

Welke informatie

Onder welke vorm

Met welke frequentie

directeur-generaal

beleidsinformatie

persoonlijk contact

ad hoc

medewerkers

beslissingen

als dossier

wekelijks

Europese instellingen

mondelinge adviezen

par lettre, e-mail ...

maandelijks

Kabinet

antwoorden op de vragen

vergadering, stuurgroep ...

organisations/entreprises

DG's

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

de directeur-generaal DG4 (Dier, Plant en Voeding)

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 11-50 medewerkers van Niveau A /SW Niveau B Niveau C Niveau D

 

Autonomie
De functie kan autonoom beslissen over
  • het afleveren of schorsen van erkenningen en machtigingen aan de operatoren van de voedselketen
  • de organisatie van het werk en van de procedures
  • de communicatie met de media over elk technisch onderwerp
  • de toepassing van besluiten in bepaalde dossiers (inbeslagnemingen bevelen, enz.)
  • deelname aan manifestaties (congres, colloquia, groepen) in België

 

De functie moet autorisatie vragen voor
  • alles wat aan het kabinet van de minister wordt gericht
  • nota's die gericht worden aan andere directoraten-generaal
  • communiceren met de media over elk niet-technisch onderwerp
  • opdrachten in het buitenland

 

Impact
Totaal werkbudget entiteit

2006 : 162 800 000 euro

 

Eigen werkbudget

budget dat gecentraliseerd is op niveau an het directoraat-generaal, Laboratoria: 15 miljoen euro

 

Andere kwantitatieve gegevens

1. alle directies: budget voor alle op het niveau van de DG vastgelegde menselijke en materiële middelen

2. Controlebeleid: staat in voor het beheer van de inkomsten van het Fonds met betrekking tot de dieren of de planten, en de EU met betrekking tot de bevoegdheden

3. Laboratoria: staat in voor het beheer van de budgetten gebonden aan de contracten met de externe laboratoria (derden)

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Innovatie
Aan welke richtlijnen, instructies en wetgeving is de functie gebonden
  • de wetgeving inzake veiligheid van de voedselketen (Europese richtlijnen en de nationale wetgeving)

 

Welke vernieuwingen
  • het initiatief om de bestaande wetgeving aan te passen
  • lanceren van voorstellen in verband met nieuwe wetgeving inzake de veiligheid van de voedselketen volgens de bevoegdheidsdomeinen
  • het aanvullen van wetten die niet op Europees vlak zijn geharmoniseerd
  • het veranderen van procedures (kwaliteit)

 

Gebaseerd op welk referentiekader
  • de harmonisatie op Europees niveau van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en van de gehaltes aan residuen

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.