Adviseur-generaal dienst(en) FAVV - Directeur (M/V/X)
Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.
Identificatie van de functie
Functiecode : DWO151
Niveau: A
Klasse : A4 Functiefamilie : Strategisch leidinggevenden Beroepscategorie : 14. Wetenschappen, Toegepaste wetenschappen, Studie en Onderzoek (WO)
Doel van de functie
Leiden, beheren, coördineren en ontwikkelen van een directie van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedzelketen) (Controlebeleid, Hoofdbestuur Controle, Laboratoria, enz.) op het vlak van de visie, de strategie en de structuren
teneinde
een kwaliteitsvolle dienstverlening te verzekeren zodat de risico's voor de voedselketen tot een minimum worden beperkt.
De activiteiten van de directie coördineren
teneinde
de hogere overheid de nodige beslissingen en maatregelen te laten nemen die nodig zijn om de bescherming van de voedselketen te bevorderen en te verbeteren.
Het leiden van zijn directie
teneinde
de conformiteit van de producten met de wetgeving te garanderen voor de consument.
Resultaatgebieden
Alsleidinggevendemeehelpen bij het uitstippelen en beheren van het beleid en coördineren van de activiteiten van de directie in samenwerking met de directeur-generaal
teneinde
een kwaliteitsvolle dienstverlening mogelijk te maken
Voorbeelden van taken
- plannen en verdelen van het werk
- rapporteren aan de directeur-generaal in verband met de lopende zaken en het beleid
- opmaken van jaarverslagen in verband met de werking van de directie
- bepalen van de strategie en de visie op korte, middellange en lange termijn, uitbouwen van de strategie en creëren van een kader en een infrastructuur
- omzetten van de strategie in operationele doelstellingen en evalueren van de resultaten in verhouding tot de doelstellingen
Alsdeskundige/specialistin een van de referentiegebieden (dierengezondheid en veiligheid van dierlijke producten, plantenbescherming en veiligheid van plantaardige producten, transformatie, distributie & detail van eetwaren, erkenningen van operatoren, import & export, enz., en daar waar het FAVV analyses uitvoert) een eenvormig controlebeleid (of voor analyses) ontwikkelen en ten uitvoer leggen
teneinde
de risico's voor de voedselveiligheid te beperken
Voorbeelden van taken
- bepalen, uitgaande van de structuur van de productiekolom, van de risicozones en ontwikkelen van kwantitatieve en kwalitatieve controle- en analysemethodes, alsook eenvormige controleprocedures
- vastleggen, binnen het actieterrein van zijn/haar directie, de productienormen en de performantiecriteria voor methodes die nodig zijn om de (normatieve) doelstellingen zoals die door het FAVV zijn vastgelegd, te verwezenlijken
- meewerken aan de ontwikkeling en tenuitvoerlegging van identificatie- en traceerbaarheidssystemen in de sectoren, waarvoor hij/zij bevoegd is (dierengezondheid en veiligheid van dierlijke producten, plantenbescherming en veiligheid van plantaardige producten, transformatie, distributie & detail van eetwaren, erkenningen van operatoren, import & export, enz.), of binnen de laboratoria (LIMS)
- instaan voor de informatieverstrekking aan en de communicatie met de bij het referentiegebied ad hoc betrokken sectoren (dierengezondheid en veiligheid van dierlijke producten, plantenbescherming en veiligheid van plantaardige producten, transformatie, distributie & detail van eetwaren, erkenningen van operatoren, import & export, enz.) met betrekking tot de verplichtingen en de procedures inzake controle en autocontrole
- uitzetten, binnen de directie, van de krijtlijnen om bij te dragen tot de praktische uitwerking van de analysemethodes, controlemethodes en -systemen binnen zijn/haar verantwoordelijkheidsgebied
Alsvertegenwoordigerinstaan voor de vertegenwoordiging van de directie
teneinde
de wetgeving inzake de veiligheid van de voedselketen te ontwikkelen
Voorbeelden van taken
- deelnemen aan vergaderingen bij de Europese Commissie en stemmen namens België, deelnemen aan internationale vergaderingen (Codex Alimentarius) en rapporteren
- deelnemen aan nationale vergaderingen inzake de veiligheid van de voedselketen
- fungeren als voorzitter van de werkgroep
- overleggen met collega's om het Belgisch standpunt te onderbouwen en te komen tot een gemeenschappelijk standpunt
- houden van voordrachten op conferenties en seminaries (internationaal)
Alscoachmotiveren, begeleiden, sturen en evalueren van de medewerkers
teneinde
de expertise van de medewerkers te ontwikkelen
Voorbeelden van taken
- opvolgen en beoordelen van het werk van de medewerkers
- evalueren van de medewerkers
- helpen van de medewerkers in geval van problemen
- uitwerken van de ontwikkelcirkels in overleg met de medewerker en P&O (Personeel & Organisatie)
Alskwaliteitsbewakerinstaan voor de kwaliteit van de verrichte taken
teneinde
een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen bieden
Voorbeelden van taken
- evalueren en verbeteren van de werkprocedures
- evalueren en verbeteren van de communicatie
- valideren van de uitgaande stukken: briefwisseling, erkenningsakten, machtigingen, enz.
- concipiëren van auditstrategieën om de kwaliteit in laboratoria na te gaan
Alsinformatieambtenaarverstrekken van informatie
teneinde
de organisaties en belanghebbenden te informeren over het te volgen beleid
Voorbeelden van taken
- informeren van de industrie over technische zaken en beleidszaken
- informeren van het FOD Volksgezondheid zodat afstemming kan plaatsvinden
- auditstrategieën ontwikkelen teneinde de kwaliteit in de laboratoria op te volgen
Netwerkelementen - VAN wie krijgt de functie informatie?
Van wie
|
Welke informatie
|
Onder welke vorm
|
Met welke frequentie
|
directeur-generaal
|
beleidsinformatie
|
vergadering, stuurgroep ...
|
ad hoc
|
medewerkers
|
Rapporten
|
persoonlijk contact
|
maandelijks
|
Europese instellingen
|
mondelinge adviezen
|
als dossier
|
wekelijks
|
Kabinet
|
beslissingen
|
par lettre, e-mail ...
|
|
DG's
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Netwerkelementen - AAN wie geeft de functie informatie?
Aan wie
|
Welke informatie
|
Onder welke vorm
|
Met welke frequentie
|
directeur-generaal
|
beleidsinformatie
|
persoonlijk contact
|
ad hoc
|
medewerkers
|
beslissingen
|
als dossier
|
wekelijks
|
Europese instellingen
|
mondelinge adviezen
|
par lettre, e-mail ...
|
maandelijks
|
Kabinet
|
antwoorden op de vragen
|
vergadering, stuurgroep ...
|
|
organisations/entreprises
|
|
|
|
DG's
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Positionering
De functie krijgt leiding van
de directeur-generaal DG4 (Dier, Plant en Voeding)
De functie geeft leiding aan een groep van : 11-50 medewerkers van Niveau A /SW Niveau B Niveau C Niveau D
Autonomie
De functie kan autonoom beslissen over
- het afleveren of schorsen van erkenningen en machtigingen aan de operatoren van de voedselketen
- de organisatie van het werk en van de procedures
- de communicatie met de media over elk technisch onderwerp
- de toepassing van besluiten in bepaalde dossiers (inbeslagnemingen bevelen, enz.)
- deelname aan manifestaties (congres, colloquia, groepen) in België
De functie moet autorisatie vragen voor
- alles wat aan het kabinet van de minister wordt gericht
- nota's die gericht worden aan andere directoraten-generaal
- communiceren met de media over elk niet-technisch onderwerp
- opdrachten in het buitenland
Impact
Totaal werkbudget entiteit
2006 : 162 800 000 euro
Eigen werkbudget
budget dat gecentraliseerd is op niveau an het directoraat-generaal, Laboratoria: 15 miljoen euro
Andere kwantitatieve gegevens
1. alle directies: budget voor alle op het niveau van de DG vastgelegde menselijke en materiële middelen
2. Controlebeleid: staat in voor het beheer van de inkomsten van het Fonds met betrekking tot de dieren of de planten, en de EU met betrekking tot de bevoegdheden
3. Laboratoria: staat in voor het beheer van de budgetten gebonden aan de contracten met de externe laboratoria (derden)
Technische expertise
Technisch competentieprofiel
Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.
Innovatie
Aan welke richtlijnen, instructies en wetgeving is de functie gebonden
- de wetgeving inzake veiligheid van de voedselketen (Europese richtlijnen en de nationale wetgeving)
Welke vernieuwingen
- het initiatief om de bestaande wetgeving aan te passen
- lanceren van voorstellen in verband met nieuwe wetgeving inzake de veiligheid van de voedselketen volgens de bevoegdheidsdomeinen
- het aanvullen van wetten die niet op Europees vlak zijn geharmoniseerd
- het veranderen van procedures (kwaliteit)
Gebaseerd op welk referentiekader
- de harmonisatie op Europees niveau van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en van de gehaltes aan residuen
|