Afdrukken

Attaché A2 normen voedingsmiddelen (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DWO077

Niveau: A

Klasse : A2

Functiefamilie : Thematische experten

Beroepscategorie : 14. Wetenschappen, Toegepaste wetenschappen, Studie en Onderzoek (WO)




Doel van de functie

Het voorbereiden (via adviezen, raadplegingen, enz.), opstellen en opvolgen van de Europese en Belgische reglementering binnen zijn/haar specifieke expertisedomein, namelijk voedingsmiddelen, dierenvoeding en andere consumptieproducten

teneinde

de gezondheidskwaliteit en de veiligheid van de producten te waarborgen en te bevorderen om zo de volksgezondheid en het leefmilieu te beschermen.

 

Resultaatgebieden
Als
coördinator
    het coördineren van de netwerken op nationaal niveau

teneinde

    het Belgische standpunt voor te bereiden in functie van de internationale onderhandelingen

 

Voorbeelden van taken
  • het coördineren, plannen, organiseren en leiden van de vergaderingen op Belgisch niveau tussen alle actoren en belanghebbenden
  • instaan voor de algemene opvolging van het nationaal en internationaal beleid inzake een betrokken thema, bv. de wijziging van de wet op de ecoboni voor de gerecycleerde materialen, interventie bij de commissie (uitleg over de tests en analyses die zijn vereist in de kunststoffensector, enz.)
  • het opstellen van de kalender van de contacten en vergaderingen met de sector, spontaan of in overleg, formeel of informeel (consumentenverenigingen, OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) en Test-Aankoop; de industriële actoren (beroepsverenigingen, grote distributie, Fedis (Belgische federatie van de distributieondernemingen), chemie, Fedichem (Federatie van de Chemische Industrie van België), de voedingsindustrie, bedrijven zoals UCB, enz.); of syndicaten en individuele consumenten)
  • het oprichten en coördineren van de werkgroepen waarin de verschillende belanghebbenden uit de privé- en de overheidssector vertegenwoordigd zijn (Hoge Gezondheidsraad, Instituut Pasteur, wetenschappelijk comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV); Instituut voor volksgezondheid, Coda (Centrum voor Onderzoek in Dierengeneeskunde en Agrochemie), de academische middens (ULB, de universitaire faculteiten van Gembloux, de veeartsenijschool van Maisons-Alfort, INRA (Institut national de la recherche agronomique) in Frankrijk, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Nederland, Solvay, experts van hoog niveau die verbonden zijn aan de Europese Commissie en de Raad van Europa; COOVI (Centrum voor Onderricht en Opzoeking der Voedings- en Chemische Industrieën) voor de voedselallergieën)
  • het organiseren van de dialoog met de bevoegde ministerkabinetten en het voorstellen van politieke standpunten

 

Als
adviseur
    beschikken over kwaliteitsvolle informatie, het opbouwen van zijn/haar eigen expertise, adviseren en het verstrekken van de juiste technische en wetenschappelijke informatie

teneinde

    de politieke beslissingnemers te helpen bij hun beslissingen inzake gevaarlijke chemische producten

 

Voorbeelden van taken
  • antwoorden op de vragen van derden, belanghebbenden en andere administraties (groene nota's van de kabinetten, parlementaire vragen;
  • het verstrekken van mondelinge en schriftelijke informatie, het geven van uitleg en advies over bepaalde technische onderwerpen, alsook het geven van universitaire cursussen en conferenties
  • het schriftelijk of mondeling formuleren van algemeen technisch advies (bv. voor alles wat te maken heeft met de etikettering van de voedingsmiddelen)
  • het regelmatig en op eigen initiatief bestuderen van de nationale en internationale wetgeving binnen zijn/haar expertisedomein
  • het verkrijgen van informatie op basis van zijn/haar persoonlijke expertise en via andere beschikbare informatiekanalen (bv. het beheer en de exploitatie van een databank over voedingssupplementen, bronwater, enz.)

 

Als
vertegenwoordiger
    het vertegenwoordigen van België bij de verschillende internationale instanties in de hoedanigheid van referentiepunt, bevoegde autoriteit of hoofdverantwoordelijke

teneinde

    op internationaal niveau te onderhandelen over de Belgische standpunten

 

Voorbeelden van taken
  • het voorbereiden en coördineren van het Belgische standpunt over ontwerpen van reglementeringen, richtlijnen of Europese en internationale normen over de voornoemde onderwerpen
  • het voorbereiden en leiden van de Belgische delegatie in het Comité van de Codex Alimentarius over voedselhygiëne; deelnemen aan diverse werkgroepen en delegaties op Europees en internationaal niveau: Europese Commissie, OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties), Codex Alimentarius, internationale beroepsorganisaties
  • het opstellen van de gedetailleerde verslagen van de voornoemde vergaderingen voor de verantwoordelijken van het departement of de bevoegde minister

 

Als
beheerder legistiek traject
    het opstellen en opvolgen van de reglementering binnen zijn/haar expertisedomein en het voorbereiden van de Belgische reglementaire teksten en/of de omzetting van EU-richtlijnen of internationale overeenkomsten

teneinde

    te voldoen aan de doelstelling van de bescherming van de volksgezondheid en informatieverschaffing aan de consumenten, en te beantwoorden aan de internationale richtlijnen en reglementeringen

 

Voorbeelden van taken
  • het bepalen van het beleid inzake de toepassing van de internationale verplichtingen in overeenstemming met het (de) betrokken kabinet(ten), het verstrekken van informatie en/of het vragen van advies
  • het evalueren van de budgettaire impact van de beleidsbeslissingen en het informeren van het kabinet hieromtrent
  • het aanvullen van het dossier voor de Raad van State, de ministerraad, enz.
  • fungeren als legistiek verantwoordelijke: het verbeteren van de tekst en het publiceren ervan in het Belgisch Staatsblad

 

Als
dossierbeheerder
    het verwerken en garanderen van het technisch en administratief beheer van de erkennings- of kennisgevingsdossiers

teneinde

    de consument te beschermen inzake volksgezondheid

 

Voorbeelden van taken
  • het bijstaan van de aanvragers: het uitleggen van de reglementering, het controleren van de ontvankelijkheid van de aanvraag, het verzamelen van bijkomende informatie, het bezoeken van de productiesites, het begeleiden van de opstelling van de dossiers
  • het voorbereiden en opvolgen van de dossiers voor de aanvragen die het voorwerp moeten uitmaken van een wetenschappelijke evaluatie door de Hoge Gezondheidsraad (erkenning, verklaring zuigelingen, behandelingen, risico's verbonden aan bepaalde substanties)
  • het opstellen van de autorisatieontwerpen voor de bevoegde minister; instaan voor de relaties, informatie-uitwisselingen en wettelijke verplichtingen betreffende deze dossiers met de Europese Commissie en de EAV (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid)
  • antwoorden op de vragen van de aanvrager over de ingediende dossiers; het evalueren van de resultaten van de controles die uitgevoerd zijn door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) en van de resultaten van de autocontroles die zijn uitgevoerd door de producenten

 

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

het diensthoofd "Voedingsmiddelen, dierenvoeding en andere consumptieproducten"

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 1-10 medewerkers van Niveau C

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.