Afdrukken

Voorzitter aankoopcomité (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DFI343

Niveau: A

Klasse : A4

Functiefamilie : Tactisch leidinggevenden

Beroepscategorie : 05. Fiscaliteit (FI)




Doel van de functie

Het beheren in naam en/of voor rekening van de overheden die actief zijn op verschillende bevoegdheidsniveaus (federaal, regionaal, communautair, ondergeschikt en afhankelijke instellingen) van hun onroerend patrimonium, via een transparante, objectieve, rechtszekere aanpak van elk van de verrichtingen die bijdragen tot dit beheer

teneinde

binnen de kortste termijnen aan de overheden de middelen ter beschikking te stellen die onmisbaar zijn voor de verwezenlijking van hun opdrachten van openbaar nut: materiële middelen (aankoop/onteigening van onroerende zakelijke rechten), financiële middelen (overdracht van dezelfde rechten), tegenstelbare juridische middelen (authentieke akten).

 

De doelstellingen van een aankoopcomité bepalen, in overeenstemming met het beleid van de Administrateur van de Patrimoniumdiensten en de Administrateur generaal van de Patrimoniumdocumentatie, de eind verantwoordelijkheid er voor dragen en het comité aansturen

teneinde

de doelstellingen van het comité op een effectieve en doeltreffende wijze te behalen.

 

Resultaatgebieden
Als
leidinggevende
    de doelstellingen bepalen, en het personeel van het team motiveren, aansturen en evalueren.

teneinde

    de doelstellingen te bereiken door bij iedereen een optimale inzet op te wekken.

 

Voorbeelden van taken
  • Communiceren omtrent de te bereiken doelstellingen.
  • Wegnemen van oorzaken van demotivatie.
  • Handelen zowel op het vlak van het team als van het individu.
  • Door te delegeren de leden van het team betrekken bij het bereiken van de doelstellingen.
  • Deelnemen aan vormingssessies et individuele coaching.

 

Als
onroerend expert
    het kritisch analyseren, in laatste aanleg, en daarna valideren van de ramingen van de venale waarde (eventueel verstrekt door de pijler "Opmetingen en waarderingen" (verwervingen/vervreemdingen), alsook van de voorgestelde bijkomende vergoedingen (verwerving) en de vragen tot provisie voor kosten (vervreemdingen/verwervingen/authentieke akten)

teneinde

    het verzoek te formuleren en te richten aan de overheden om een krediet te reserveren (aankoop) en de minimumprijs voor vervreemding vast te stellen.

 

Voorbeelden van taken
  • Het kritisch analyseren en eventueel corrigeren van de schattingsverslagen van goederen en rechten die hierop betrekking hebben om de budgettaire enveloppe van elk van de operaties (verwervingen/vervreemdingen ) te bepalen.
  • Overgaan of laten overgaan tot de noodzakelijke aanpassingen in de loop van het proces
  • De factoren kosten/tijd evalueren en meedelen aan de opdrachtgevers
  • Alternatieve oplossingen voorstellen ter verwezenlijking van het project

 

Als
wettelijk vertegenwoodigd contactpersoon
    het comité vertegenwoordigen, via formelen en informele contacten, ten opzichte van de verscheidene opdrachtgevers, zijnde de federale autoriteiten, de overheden van gewesten en gemeenschappen en de organismen die re van afhangen alsook de provinciale, gemeentelijke en gerechtelijke instanties

teneinde

    het comité en zijn kwaliteitsvolle dienstverlening kenbaar te maken, op externe vragen een coherent, eenvormig en relevant antwoord te geven, het extern en intern beïnvloeden van belangrijke beslissingen, het beschikken over en het verzekeren van de verspreiding van alle nodige informatie om de goede werking van het team te verzekeren.

 

Voorbeelden van taken
  • Het creëeren en onderhouden van een regelmatige, formele en informele dialoog met de opdrachtgevers, omtrent het verloop van de samenwerking, de uitvoering van de lopende opdrachten en de planning van toekomstige opdrachten.
  • Ten aanzien van de opdrachtgevers, antwoorden op vragen van algemene aard en desgevallend hen inlichten omtrent de beslissing om een opdracht niet te aanvaarden en hen alternatieven voor te stellen.
  • Intern het beheer aanpassen, de acties en technieken coördineren en informatie verspreiden.

 

Als
besslisser
    beslissen over de geschikte vorm van vervreemding (openbare verkoop/ uit de hand) en het kiezen van de meest doeltreffende publiciteitsmogelijkheden.
    Het definitief bedrag van de hoofdvergoeding en de bijkomende vergoedingen en bijgevolg de grenzen van de onderhandelingen (minnelijke verwerving) vaststellen. In geval van mislukking, het inleiden van het geding in rechte

teneinde

    de billijkheid en de volledigheid van de vergoeding van het geheel van de geleden schade (aankoop/onteigening) te garanderen; een transparante procedure en een onpartijdige behandeling verzekeren bij het zoeken van de beste prijs (vervreemding) tegen een redelijke kost en op een juridisch verantwoorde wijze en binnen een beperkte termijn, het ter beschikking stellen van de overheid van het goed (onteigeningen en andere acties).

 

Voorbeelden van taken
  • bij vervreemding: kiezen tussen de verschillende juridische verkoopsmogelijkheden of de vestiging van andere zakelijke rechten, het vaststellen van de nuttige publiciteitskanalen om biedingen van kopers aan te trekken en de hoogste prijs te bekomen,en hiertoe de nodige financiële middelen besteden.
  • bij aankoop/onteigening: het indienen van een verzoek om een krediet te reserveren voor een opdracht, dat wil zeggen het bepalen van het financieel kader van de vergoedingen en bijgevolg de grenzen van de minnelijke onderhandelingen.
  • De eindverantwoordelijkheid nemen bij de vereffening van de prijzen en vergoedingen (vereffeningsborderellen tekenen) en ordonateur zijn voor de diverse FOD's.
  • in de gerechtelijke fase: beslissen omtrent het instellen van de gerechtelijke onteigeningsprocedure en het tekenen van het inleidend verzoekschrift.

 

Als
uitvoerder van rechterlijke uitspraken inzake beslag verbeurdverklaringen
    analyseren van de vonnissen inzake onroerend beslag en/of verbeurdverklaring die geveld zijn in het kader van de strijd tegen de fiscale en sociale fraude, het witwassen van geld en de mensenhandel

teneinde

    in afwachting van de vervreemding het goed beheren als een goede huisvader en het verzekeren van de billijkheid en de wettelijkheid van een onpartijdige en transparante vervreemdiongsprocedure tegen een redelijke kost, het zoeken van en de beste prijs gezien deze laatste aanleiding kan geven tot een teruggave.

 

Voorbeelden van taken
  • Kritische analyse van het vonnis houdende beslag of verbeurdverklaring
  • Kritische analyse van de beslissing om werken uit te voeren, en desgevallend, kritische analyse van het in dit kader opgestelde bestek.

 

Als
planner
    de doelstellingen van het management operationaliseren door het opnemen in een plan, van de concrete acties die door de teamleden moeten worden ondernomen. Het verdelen van de verantwoordelijkheid van uitvoering van het plan en de moeilijkheden, de prioriteiten, de beperkingen en de dringendheid van de projecten/ multidisciplinaire opdrachten evalueren,

teneinde

    de realisatie van de doelstellingen binnen de gestelde termijnen op te volgen en de verantwoordelijkheid te dragen van de uitvoering van de planning.

 

Voorbeelden van taken
  • een plan opstellen; vegaderingen met de teamleden organiseren; duidelijke en precieze opdrachten toewijzen aan de teamleden en van dichtbij de realisatie van het plan opvolgen.
  • Het werkvolume en de beschikbare middelen beoordelen, plannen en proriteiten stellen; termijnen bepalen, human resources en financiële middelen toewijzen, in functie van de gemaakte keuzes, de opdrachten verdelen onder de commissarissen, en de nodige aanpassingen uitvoeren.

 

Als
controleur
    het opvolgen van elke essentiële fase het controleren van het verloop van de minnelijke onderhandelingen ( verwerving) alsook van de evolutie van de gekozen vervreemdingsprocedure, het opvolgen van het gerechterlijk verloop en het actief ten laste nemen van de gedingen ( onteigeningen en andere acties)

teneinde

    toe te laten, binnen de kortste termijn en wakend over de verantwoorde aanwending van de openbare gelden, het verlijden van de akten waarin de transacties werden vastgesteld; het verzekeren van het geheel van de na- acte en het opstellen van de voorstellen tot betaling van de vergoedingen en de terugbetaling van de provisie aan de begunstigden, rekening houdende met de eventuele rechten van de schuldeisers.

 

Voorbeelden van taken
  • het nagaan van de voortgang van de dossiers in elk van de essentiële fasen;
  • het aanpassen van de te ondernemen stappen; het waken over de evolutie van de dossiers en veranderingen die zich in de dossiers voordoen, het verzekeren van de optimale uitvoering van de opdrachten en het beëindigen ervan door aan de opdrachtgevers hun, geldige en uitvoerbare eigendomstitel (aktes en vonnissen) toe te sturen; overgaan tot de vereffening van de sommen (vergoedingen of verkoopprijzen) met waarborg van de rechten van de schuldeisers
  • overgaan tot de vereffening van de sommen (vergoedingen of verkoopprijzen) met waarborg van de rechten van de schuldeisers.

 

Als
rapporteur
    geven van regelmatige en gerichte feedback van de activiteiten en de resultaten aan de administrateur van de Patrimoniumdiensten en de Adminstrateur-generaal van de Patrimoniumdocumentatie.

teneinde

    hem/haar de gelegenheid te bieden om deze te evalueren en te integreren in hun beleid.

 

Voorbeelden van taken
  • rapporten opmaken; een stand van zaken van de opdrachten en een toekomstgericht overzicht opmaken
  • vergaderingen bijwonen
  • De hiërarchische oversten ontmoeten (administrateur en/of adminstrateur-generaal)
  • de synthese maken van de mededelingen en de inhoud ervan verspreiden

 

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

De functie hangt hiërarchisch direct af van de Administrateur generaal van de Patrimoniumdocumentatie

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 11-50 medewerkers van Niveau A /SW Niveau B Niveau C Niveau D

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.