Afdrukken

Adviseur-generaal support - Directeur (Business Unit Manager) (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DSA602

Niveau: A

Klasse : A4

Functiefamilie : Tactisch leidinggevenden

Beroepscategorie : 06. Algemeen Beheer (SA)




Doel van de functie

staan in voor het samenstellen, coördineren en beheren van de verschillende subunits (personeel, financiën, faciliteiten en Business Process Management-BPM) waarvoor u verantwoordelijk bent )

teneinde

Opstellen de strategie en missies van de verschillende business units van Selor met het oog op rendement en efficiëntie. Daarbij worden alle menselijke, materiële en financiële middelen (+ BPM) van Selor ingezet en ontwikkeld.

 

Resultaatgebieden
Als
business unit manager
    Bepalen de doelstellingen van de unit en instaan voor de organisatie van het werk en takenverdeling onder de verschillende medewerkers

teneinde

    ervoor te zorgen dat de unit optimaal functioneert door een geschikt beleid te ontwikkelen op het gebied van de te bereiken doelstellingen en in te zetten middelen (financieel, technisch, menselijk), en door middel van de organisatie en de controle van het werk van uw medewerkers.

 

Voorbeelden van taken
  • De toegekende middelen inzetten en beheren, en de planning bepalen zodat de missies op doelmatige, efficiënte en kwalitatieve manier volbracht worden.
  • Een businessunitplan en een operationeel jaarplan voor de unit opstellen
  • Over contracten onderhandelen met externe leveranciers, overheidsopdrachten starten, instaan voor de opvolging en het budget beheren
  • Meewerken aan door Selor georganiseerde selectieproeven als voorzitter van de mondelinge proeven of voorzitter van de taaltests

 

Als
programmamanager
    het leiden van grote programma's rond loopbaanorientering en productontwikkeling voor de klanten via verschillende projecten

teneinde

    de strategische visie inzake loopbanen binnen de verschillende overheden te implementeren

 

Voorbeelden van taken
  • Verschillende projecten coördineren en beheren.
  • De projectmanagers en teamleden coachen.
  • Een programma uitwerken inzake projectmanagement en programmastructuur; projecten voorbereiden en opstarten.
    Haalbare projectopportuniteiten onderzoeken.
  • Verantwoordelijk zijn voor het succes van het programma (tijdsbeheer, budgetbeheer, kritieke succesfactoren managen).

 

Als
strategische adviseur
    vanuit een doorgedreven expertise adviseren en mee beslissen over de beleidslijnen en de strategie van het directiecomité, de beleidscel en de voorzitter

teneinde

    het strategische beleid van Selor uit te tekenen en te versterken inzake ondersteuning: Financial Management, HR Management, Facility Management en Business Proces Management

 

Voorbeelden van taken
  • Beleidsvoorbereidende adviezen geven of voorstellen formuleren.
  • Directievergaderingen bijwonen als directielid en de gedelegeerde bestuurder bijstaan in beleidsbeslissingen.
  • Beleidsnota's schrijven.
  • De beleidscel en het Dirteam adviseren.
  • De risico's evalueren waaraan Selor en in het bijzonder de business unit Support kan worden blootgesteld (op het gebied van financiën, werking, faciliteiten en personeel) en de gepaste maatregelen op punt stellen om die risico's in te perken.

 

Als
leidinggevende
    het aansturen, motiveren, evalueren en ontwikkelen van de medewerkers van de directie

teneinde

    het operationeel plan te realiseren en in te staan voor de evaluatie van de direct betrokken medewerkers

 

Voorbeelden van taken
  • De toegewezen middelen inzetten en beheren zodat de missies op doelmatige, efficiënte en kwalitatieve manier worden voltooid.
  • Een beleidsplan en een operationeel jaarplan opstellen voor de directie.
  • Medewerkers naar resultaten toe sturen.
  • Instaan voor de begeleiding, de ontwikkeling en de opleiding van directiemedewerkers.
  • De nodige aandacht besteden aan de planning, opvolging en evaluatie van uw medewerkers in het kader van ontwikkelcirkels.

 

Als
Innovator
    het bepalen en ontwikkelen van concepten, instrumenten, processen en methoden inzake loopbaanoriëntering binnen het kader van het strategisch beleid

teneinde

    te beschikken over adequate, kwaliteitsvolle instrumenten, processen en methoden om het loopbaanbeleid te implementeren

 

Voorbeelden van taken
  • Concepten ontwikkelen rond Financial Management, HR Management, Facility Management en Business Proces Management.
  • het uittekenen van processen en methodes
  • het vernieuwen en permanent aanpassen van bestaande processen, producten en methodes
  • het ontwikkelen van producten, methodes en procedures

 

Als
Verantwoordelijke van de subunit 'Financial Management'
    begeleiden van de subunit 'Financial Management' en van de Financial Manager voor wat betreft budgetten en rekeningen, opvolging van financien en boekhouding (budgettair, economisch en analytisch)

teneinde

    iedere subunit van SELOR zijn taken kan uitvoeren en zijn strategische en operationele doelen kan bereiken en het management van deze subunits enerzijds de garantie krijgt van een goed financieel en budgettair beheer van SELOR en anderzijds beschikt over relevante informatie die nodig is bij het uitvoeren van zijn taken

 

Voorbeelden van taken
  • De leden van het directiecomité beleidslijnen aanreiken voor het opmaken van het jaarbudget en daarop toezien.
  • Dossiers inzake overheidsopdrachten opstellen, controleren en opvolgen voor alle business units van Selor en er daarbij voor zorgen dat de correcte regels voor overheidsopdrachten worden toegepast.
  • Op eigen initiatief of op vraag van het management advies geven over alles wat met het beheer van de budgettaire middelen te maken heeft en volledig en gedetailleerd verslag uitbrengen aan het management over de inkomsten en uitgaven.
  • In samenwerking met de Financial Manager de kosten van de activiteiten van Selor controleren, het tariefbeleid uitwerken en aanpassen voor missies die voor derden werden uitgevoerd en vernieuwing brengen door samen met de business unit Client & Relationship Management naar nieuwe producten te zoeken. Voor alle business unit managers een efficiënt, transparant en geautomatiseerd systeem voor controle, beheer en rapportering implementeren en gebruiken. Besparingsvoorstellen onderzoeken en uitvoeren als die opgelegd worden door een externe autoriteit of als ze beslist worden door het directiecomité.
  • Selor vertegenwoordigen tegenover verschillende interne en externe organen (Rekenhof, Inspectie van Financiën, kabinet begroting, advocatenkantoren voor fiscale dossiers...). Als vertegenwoordiger van Selor en in samenwerking met de afgevaardigde bestuurder deelnemen aan vergaderingen met het kabinet begroting en de FOD Budget en Beheerscontrole.

 

Als
Verantwoordelijke van de subunit 'HR Management'
    begeleiden van de subunit 'HR Management' en de HR Manager inzake de personeelsadministratie en -ontwikkeling (doorheen het opleidingsbeleid, ontwikkelscirkels, care management en de HR-strategie)

teneinde

    alle subunits van SELOR kun taken kunnen uitvoeren en hun strategische en operationele doelen kunnen bereiken zoals die door het directiecomité in het kader van de visie 'Selor 2014' zijn bepaald en aan het management van deze subunits alle middelen aangereikt kunnen worden waarmee zij hun personeel kunnen opleiden, begeleiden, ontwikkelen, evalueren en coachen

 

Voorbeelden van taken
  • De verbintenissen garanderen, omzetten en controleren die het directiecomité op het gebied van human resources is aangegaan in het kader van de beleidsvisie "2014".
  • De HR Manager beleidslijnen aanreiken voor personeelsadministratie, het opleidingsbeleid, de ontwikkelcirkels en het humanresourcesbeleid.
  • Een jaarlijks personeelsplan opstellen op basis van de vraag van de verschillende business units, voor de administratieve opvolging ervan zorgen nadat het ingediend is bij de juiste autoriteiten (de Inspectie van Financiën, de minister van ambtenarenzaken en de minister van begroting) en dit personeelsplan verdedigen tegenover de vakbonden.
  • Via SEPP instaan voor de maandelijkse controle van het gebruik van de personeelsenveloppe en opvolging van de voortgang van de aanwervingen die voorzien zijn in het personeelsplan
  • Samen met de business unit manager Management Support Office (MSO) de humanresourcesprojecten bepalen die moeten bijdragen tot de beleidsvisie "2014". Die projecten opstarten en het goede verloop ervan controleren.

 

Als
Verantwoordelijke van de subunit 'Facility Management'
    begeleiden van de subunit 'Facility Management' en de Facility Manager voor wat betreft de ondersteuning van de activiteiten van SELOR (SelectSupport) en dagelijkse logistieke taken (Servicepoint) .

teneinde

    te garanderen dat alle business-activiteiten van SELOR (zowel intern als extern) in zo goed mogelijke facilitaire omstandigheden kunnen verlopen, rekening houdend met de beschikbare budgetten

 

Voorbeelden van taken
  • Samen met de Facility Manager bepalen in welke domeinen bepaalde diensten kunnen worden uitbesteed (dienstencontracten met externe bedrijven). Overheidsopdrachten starten en controleren om die uitbestedingen te doen.
  • Nagaan of de bestaande interne procedures voor facility management worden nagevolgd, nieuwe procedures/methodes voorstellen en de bestaande procedures corrigeren waar mogelijk.
  • Samen met de Facility Manager profielen opstellen voor vacante betrekkingen binnen de subunit om zo tot een upgrade te komen van het competentieniveau en de aangeboden diensten van de subunit.
  • Het verhuisproject van Selor uitvoeren en instaan voor alle aspecten van die verhuizing (uittekenen en begeleiden van verschillende projecten en alles wat daarmee verband houdt, de budgetten controleren, ervoor zorgen dat de keuzes die in het kader van deze verhuizing werden gemaakt overeenstemmen met de beleidsvisie "2014", regelmatig contact onderhouden met de Regie der Gebouwen en de eigenaar van het gebouw, infosessies organiseren voor personeelsleden en vakbonden, de missie "verhuizing van technische middelen en IT", die werd toevertrouwd aan een consultant, begeleiden en controleren, de verhuizing organiseren van de medewerkers en activiteiten van Selor naar het nieuwe gebouw).
  • Ervoor zorgen dat de verbintenissen die Selor aanging voor een beleid gericht op duurzame ontwikkeling worden nagekomen

 

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

Afgevaardigd Bestuurder

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 11-50 medewerkers van Niveau A /SW Niveau B Niveau C Niveau D

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.