Afdrukken

Kok (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : VBFBLO009

Niveau: C

Functiefamilie : Productbewerkers

Beroepscategorie : 07. Logistiek en Economaat (LO)




Doel van de functie

De keuken organiseren, de menu’s en/of maaltijden bereiden volgens de beschikbare middelen

teneinde

kwalitatieve maaltijden aan te bieden en dit met naleving van de kwaliteits- en hygiënenormen.

 

Resultaatgebieden
Als
kok
    bereiden van warme en/of koude maaltijden

teneinde

    tijdig kwaliteitsvolle dranken en maaltijden aan de klanten te leveren en dit met naleving van de kwaliteits- en hygiënenormen.

 

Voorbeelden van taken
  • voorbereiden van het keukenmateriaal, de installaties en het bestek
  • bereiden van de verschillende ingrediënten (wassen en snijden van groenten, versnijden van vlees en vis…)
  • koken van de voedingswaren en samenstellen van de schotels, de sandwiches...

 

Als
medewerker kwaliteit en hygiëne
    voortdurend toezien op de versheid en kwaliteit van de voedingswaren, op de netheid van de werkvlakken, van het keukenmateriaal, van de huishoudapparaten en de verschillende lokalen die van de keuken en de cafetaria afhangen

teneinde

    op elk moment aan de regels betreffende hygiëne (HACCP) te voldoen en de voedselveiligheid te garanderen.

 

Voorbeelden van taken
  • regelmatig (laten) onderhouden en schoonmaken van het vaatwerk, de werkvlakken, de vloeren, de kasten en het keukenmateriaal en de huishoudapparaten met producten aangepast aan de keuken
  • controleren van de versheid van de voedingswaren en de bereidingen van de medewerkers
  • zorgen voor de opslag en bewaring van de voedingswaren (controle van de temperatuur, zorg voor de opslagruimte...)
  • tijdig (laten) ledigen van de vuilnisbakken

 

Als
logistiek medewerker
    het keukenmateriaal en de voedingswaren organiseren

teneinde

    het werk van het team te vergemakkelijken bij de bereiding van de maaltijden en het onderhoud van de lokalen en het materieel.

 

Voorbeelden van taken
  • waken over de voorraad en zo nodig verwittigen van de verantwoordelijke of plaatsen van een bestelling
  • controleren van de bestelbon met de geleverde producten, de kwaliteit en de versheid van de voedingswaren
  • controleren en onderhouden van het keukenmateriaal
  • organiseren van het opbergen

 

Als
event medewerker
    helpen, voor het cateringgedeelte, bij de organisatie van bepaalde evenementen en recepties

teneinde

    tot het succes van deze gebeurtenissen bij te dragen.

 

Voorbeelden van taken
  • geven van instructies aan de keukenmedewerkers
  • bereiden van kwaliteitsvolle en evenwichtige maaltijden
  • dekken van de tafels (plaatsing van de tafels, tafelkleden, servetten, bestek en ander vaatwerk) of opstellen van de buffetten
  • schoonmaken en opruimen van het materiaal, het vaatwerk, de tafelkleden, de tafels,…

 

Als
keukenverantwoordelijke
    de dagelijkse activiteiten van de keukenmedewerkers coördineren en de kwaliteit ervan controleren

teneinde

    de uitvoering van de taken te verzekeren volgens de overeengekomen kwaliteitsnormen en termijnen.

 

Voorbeelden van taken
  • geven van instructies en verdeling van de taken in functie van de beschikbare personen
  • controleren van de gerechten van de keukenmedewerkers voor hun uitvoering
  • voorstellen van concrete verbeteringen voor de gebruikte technieken en methodes

 

 

Netwerkelementen - VAN wie krijgt de functie informatie?

Van wie

Welke informatie

Onder welke vorm

Met welke frequentie

ploegchef

menu, procedures, planning...

mondeling of schriftelijk

dagelijks

klanten

informatie-aanvraag

mondeling

dagelijks

 

Netwerkelementen - AAN wie geeft de functie informatie?

Aan wie

Welke informatie

Onder welke vorm

Met welke frequentie

ploegchef

informatie, problemen, suggesties voor verbeteringen

mondeling of schriftelijk

dagelijks

collega's

uitwisseling van informatie, bestellen van materiaal,...

mondeling of schriftelijk

dagelijks

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

ploegchef

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 0 medewerkers van

 

Autonomie
De functie kan autonoom beslissen over
  • de eigen taken (die regelmatig geëvalueerd worden)
  • de taakverdeling binnen het team

 

De functie moet autorisatie vragen voor
  • de aanpassingen van de menu's
  • het bestellen van materieel
  • de planning

 

Impact
Totaal werkbudget entiteit

 

Eigen werkbudget

 

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Innovatie
Aan welke richtlijnen, instructies en wetgeving is de functie gebonden
  • regels betreffende veiligheid en hygiëne
  • HACCP-reglementering

 

Welke vernieuwingen
  • concrete verbeteringen voorstellen voor de gebruikte technieken en methodes

 

Gebaseerd op welk referentiekader
  • eigen ervaring

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.