Afdrukken

Attaché juridische normen, adviezen en geschillen (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DJU009

Niveau: A

Klasse : A1

Functiefamilie : Thematische experten

Beroepscategorie : 09. Juridische Normen en Geschillen (JU)




Doel van de functie

De verdediging in rechte van de Belgische staat wanneer deze wordt gedagvaard (de behandeling van geschillen)

teneinde

te verzekeren dat de belangen van de Belgische staat in rechte worden verdedigd en het geschil wordt beëindigd.

 

Het waarborgen van de conformiteit van de activiteiten van de FOD met het recht, rekening houdende met de evoluties in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer (het verlenen van advies)

teneinde

te verzekeren dat er door de FOD beroep kan gedaan worden op deskundig juridisch advies

 

Het opstellen, onderhouden en actualiseren van het reglementair kader van de activiteiten van de FOD (het opstellen van reglementering)

teneinde

te verzekeren dat er voor de FOD reglementering kan opgesteld worden wanneer de noodzaak zich opdringt

 

Resultaatgebieden
Als
jurist-specialist geschillen
    Als juridisch deskundige inzake geschillen, m.b.t. de beheerstaken van het pre-contentieux en het contentieux (de geschillen voor de Belgische en Buitenlandse nationale Hoven en Rechtbanken, de Raad van State, die voortvloeien uit de activiteiten van de FOD) juridisch beheren met toepassing van het recht

teneinde

    te verzekeren dat de belangen van de Belgische staat in rechte worden verdedigd en het geschil wordt beëindigd.

 

Voorbeelden van taken
  • Ontvangst van de gedinginleidende akte (dagvaarding of briefwisseling) en een eerste analyse van het geschildossier, aan de hand van de administratieve stukken en het bestaande recht.
  • Het openen van een geschildossier op DGJ/J1, het opvragen van een kopie van het administratief dossier bij de beheersdiensten, zonodig de aanstelling van een advocaat en het verdere beheer van de relatie advocaat-FOD, overmaking van het administratief dossier met eventuele juridische standpuntbepaling, briefwisseling met de advocaat en opvolging samen met de advocaat van de procedure tot aan het eindvonnis of arrest, met beoordeling van de beroepsmogelijkheden en het al dan niet instellen van hoger beroep.
  • Permanent overleg met de beheersdienst en de hiërarchie met het oog op de opvolging van de geschilprocedure, het eindvonnis of eindarrest, en de geschiloplossing.
  • Leiding geven aan ondersteunend administratief personeel van de Juridische dienst bij het uitvoeren van administratieve taken verbonden aan de beheerstaken van het pre-contentieux en het contentieux.

 

Als
jurist-specialist adviezen
    Als juridisch deskundige inzake adviezen, m.b.t. het intern juridisch advies en de juridische bijstand : het juridisch ordenen van de activiteiten van de FOD en het waarborgen van de conformiteit van deze activiteiten met het recht, rekening houdende met de evoluties in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer

teneinde

    te verzekeren dat de activiteiten van de FOD juridisch correct worden uitgevoerd, zodat geschillen en onrechtmatig overheidshandelen worden voorkomen en de bestuursefficiëntie juridisch wordt ondersteund.

 

Voorbeelden van taken
  • Ontvangst (per nota, mail of mondeling) en eerste analyse van de juridische vraag, aan de hand van de administratieve stukken en het bestaande recht.
  • Het openen van een thematisch dossier op DGJ/J1, opzoeking van juridische documentatie (wetgeving, rechtspraak en rechtsleer) en informatie, en dit zowel intern als extern, zondig adviesaanvraag aan een externe juridische dienstverlener, studie en redactie van een juridische adviesnota.
  • Permanent overleg met de adviesaanvrager, zowel met het oog op de formulering van het juridisch advies als voor de opvolging van het advies.
  • Leiding geven aan het ondersteunend administratief personeel van de Juridische dienst bij het uitvoeren van administratieve taken verbonden aan de beheerstaken van de juridische adviesverlening.

 

Als
jurist-specialist reglementering
    Als juridisch deskundige inzake reglementering, m.b.t. de conceptie, de redactie en de actualisering van het reglementair kader van de activiteiten van de FOD : het creëren en aanpassen van de juridische normen die de activiteiten van de FOD juridisch gestalte geven en ordenen

teneinde

    te verzekeren dat de FOD op rechtszekere en rechtmatige wijze haar activiteiten kan uitvoeren binnen een aan haar opdracht aangepast regelgevend kader, zodat geschillen en onrechtmatig overheidshandelen worden voorkomen en de bestuursefficiëntie juridisch wordt ondersteund.

 

Voorbeelden van taken
  • Ontvangst (per nota, mail of mondeling) en eerste analyse van de juridische vraag tot conceptie van nieuwe reglementering of aanpassing van bestaande reglementering, aan de hand van de administratieve stukken, de bestaande reglementering en het bestaande recht. Het aanbrengen door DGJ/J1 (per nota, mail of mondeling) en een eerste analyse van de noodzaak tot conceptie van nieuwe reglementering of tot aanpassing van de bestaande reglementering, gelet op de evoluties van het recht (wetgeving, rechtspraak en rechtsleer).
  • Het openen van een thematisch dossier op DGJ/J1, opzoeking van juridische documentatie (wetgeving, rechtspraak en rechtsleer) en informatie, en dit zowel intern als extern, zonodig adviesaanvraag aan externe dienstverleners, studie en redactie van een ontwerp van een (wijzigende) reglementaire tekst.
  • Permanent overleg met de betrokken interne en externe diensten, zowel met het oog op de eindredactie van het ontwerp van een (wijzigende) reglementaire tekst als voor het verdere verloop van het wetgevingsproces.

 

Als
contactpersoon
    het regelmatig meedelen van de activiteiten en de resultaten aan de betrokken collega's en diensten

teneinde

    deze collega's en diensten op een doeltreffende manier op de hoogte te houden van de belangrijkste dossiers inzake geschillen, adviezen en reglementering.

 

Voorbeelden van taken
  • Deelnemen aan rapporteringsvergaderingen inzake geschillen, adviezen en reglementering.
  • Rapporten overmaken inzake geschillen, adviezen en reglementering.
  • De beslissingen in het kader van belangrijke dossiers inzake geschillen, adviezen en reglementering aan de medewerkers meedelen.
  • Opleiding van nieuwe collega's binnen de dienst inzake dossiers over geschillen, adviezen en reglementering.

 

Als
kennisbeheerder
    Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van recente wetgeving, rechtspraak en rechtsleer

teneinde

    de laatste juridische ontwikkelingen op te nemen in de geschillen (conclusies, memories en verweerschriften), adviezen en reglementering.

 

Voorbeelden van taken
  • Deelnemen aan interne vergaderingen die gericht zijn op kennisoverdracht inzake geschillen, adviezen en reglementering.
  • Verslag uitbrengen bij de betrokken diensten over de belangrijkste ontwikkelingen in de wetgeving, rechtspraak en rechtsleer en dit met betrekking tot geschillen, adviezen en reglementering.
  • Deelnemen aan studiedagen en op eigen initiatief vakliteratuur doornemen.

 

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

President N

De Directeur-generaal N-1, de Teamchef N-2

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 0 medewerkers van

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.