Federale functies en functiefamilies > Functiefamilies

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Druk deze pagina af

Functiefamilies

 

Voor alle niveaus samen (A, B, C en D) werden 18 generieke functiefamilies gedefinieerd met telkens een doel en resultaatgebieden. De verschillende resultaatgebieden beschrijven de deelprocessen of stappen van het proces. In vergelijking met een functie is een functiefamilie ruimer en meer generiek.

 

Daarnaast bevat elke functiefamilie onderscheidende criteria die de verschillen tussen de niveaus en klassen binnen de familie samenvatten. Deze zijn van toepassing op de niveaus B, C en D en op de klassen A1 tot A5.

 

Per functiefamilie vind je een aantal functiebeschrijvingen terug.

 

Alle functies van niveau A zijn afzonderlijk beschreven en ondergebracht in een functiefamilie.  Voor de niveaus B, C en D vind je op de federale cartografie enkel een aantal voorbeelden van functies. Ook deze zijn ondergebracht in een functiefamilie.

 

Een functiefamilie bevat functies met verschillende generieke en technische competentieprofielen.

 

Het is absoluut afgeraden om de nieuwe functiefamilies zelf als functiebeschrijving te gebruiken. Deze functiefamilies zijn opgemaakt om van toepassing te zijn op de verschillende niveaus en/of klassen en zijn veel te algemeen. Ze moeten specifieker gemaakt worden.


Indien je de functiefamilies wenst te gebruiken in HR-processen of functiebeschrijvingen opmaakt of aanpast en hierbij advies nodig hebt, kan je contact opnemen met federalecartografie@bosa.fgov.be.

 

Een uitgebreide definitie van de verschillende functiefamilies en de lijst met functies van alle niveaus en/of klassen binnen de familie, vind je door te klikken op een familie uit onderstaande afbeelding.